De mai bine de un secol, Crucea Eroilor este simbolul Munților Bucegi și mândria locuitorilor orașului Bușteni.
Monumentul a fost ridicat între anii 1924-1928 în memoria celor 30.000 de militari români căzuți pe Valea Prahovei în Primul Război Mondial, iar construcția lui a fost susținută de Regele Ferdinand I și de Regina Maria.
Existența impunătorului monument a fost serios pusă sub semnul întrebării după 1947 când comuniștii proaspăt ajunși la putere și-au impus un apropiat, pe Niță Șandru, în fruntea orașului Bușteni.
Pentru că monumentul de pe Vârful Caraiman era considerat un simbol al monarhiei, noul primar a decis să taie cu flexul brațele crucii pentru a monta în locul acestora steaua roșie, simbolul regimului comunist.
În final, planul a fost abandonat pentru că grinzile de fier erau mult prea groase iar arhitectura monumentului mult prea bine gândită, astfel încât Crucea Eroilor veghează, încă, netulburată înălțimile Bușteniului.
Construită la altitudinea de 2.291 de metri și având înălțimea de 39,3 metri, Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman a fost desemnată în 2013 de Guinness World Record, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Sursa foto: Munții Carpați